Izložba "Kuhanje i blagovanje u rimskoj Sisciji"

Mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak

Vrijeme održavanja: 19. travnja do 22. kolovoza 2011.

Autorica izložbe i kataloga: Tea Tomaš, kustosica Gradskog muzeja Sisak.

 

Tema: Prehrambene navike u rimskoj Sisciji.

Izlošci: Izloženi predmeti (76) obuhvaćaju posuđe izrađeno od keramike, stakla i metala te druge predmete korištene pri pripremanju i konzumaciji hrane.

 

Izložbom je predstavljen način pripremanja hrane i prehrambeni običaji u rimskoj Sisciji. Rekonstruirana je kuhinja opremljena originalnim predmetima iz zbirki Gradskog muzeja Sisak te triklinij, prostor za blagovanje. Izloženi predmeti obuhvatili su posuđe izrađeno od keramike, stakla i metala te druge predmete korištene pri pripremanju i konzumaciji hrane.

U doba Rimske republike, dio kuće nazvan atrij bio je centar obiteljskog života: tu se nalazilo ognjište i objedovalo se. Također se jelo i u tablinumu, velikoj sobi otvorenoj prema atriju. Kasnije je postalo uobičajeno objedovati opružen na vrsti kreveta (grčki kline, rimski lectus), pa je tako prostorija u kojoj se objedovalo nazvana triklinijum. Sastoja se od tri kreveta raspoređena u obliku potkove oko okruglog ili četvrtastog stola. Na krevetu su gosti ležali oslonjeni na lijevu ruku, a desnom su uzimali hranu. Gozbama su prisustvovali glava ovjenčanih vijencima od cvijeća, a raspored uzvanika u trikliniju ovisio je o njihovom statusu i odnosu s domaćinom.

 

  • DSC_5765
  • DSC_5794
  • P2149598
  • P2149605
  • P2149606