Projekt "Od strukovnih zanimanja do kreativne industr...

U utorak, 15. svibnja 2018. u 12 sati u Gradskom muzeju Sisak održano je predstavljanje projekta „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“. Projekt uključuje sudionike iz Sisačko - moslavačke županije, a sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 670.900,43 kune te sredstvima Ministarstva kulture u iznosu od 118.394,20 kuna. Financirani iznosi predstavljaju 100% bespovratna sredstva.

Od 3. do 7. prosinca, u sklopu projekta, održavat će se kulturno – umjetnička radionica u Gradskom muzeju Sisak, svaki dan od 9 do 17h. Radi se o participativno kulturno – umjetničkom projektu s ciljem osnaživanja za tržište rada ukupno 84 mlade nezaposlene osobe strukovnih zanimanja iz Sisačko – moslavačke, Virovitičko – podravske, Osječko – baranjske, Vukovarsko – srijemske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Upoznavanjem šest različitih muzejskih zbirki te umjetničkim radionicama iz područja dizajna razvit će kompetencije potrebne za izradu novih umjetničkih proizvoda pod mentorstvom lokalnih obrtnika. Rezultati procesa su inovativni proizvodi temeljeni na reinterpretaciji baštine koji će biti predstavljeni izložbom tijekom 2019. godine u pet muzeja suradnika na projektu. Radi se o Arheološkom muzeju u Zagrebu, Muzeju vučedolske kulture, Arheološkom muzeju Osijek, Gradskom muzeju Virovitica i Gradskom muzeju Sisak.

Uz navedene muzejske institucije suradnik projekta ujedno je i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ciljanu skupinu čine mlade osobe od 15 do 25 godina – raznih strukovnih zanimanja: dizajner tekstila i odjeće, tehničar metalurgije, tehničar za odjeću, drvni tehničar, zlatar, keramičar, stolar, krojač, šivač, galanterist, obućar i sva ostala slična proizvodna zanimanja.

Tijekom kulturno - umjetničke radionice našim mladim sudionicima osiguran je topli obrok, osvježenje u pauzama te su pokriveni putni troškovi dolaska na radionice. Tijekom pet dana, mladi sudionici upoznat će se s muzejima i njihovim radom te će im se pokazati na koji načine mogu ostvariti uspješnu poslovnu suradnju s istima. Dizajneri koji provode edukaciju na umjetničkom planu pomoći će sudionicima razviti i realizirati ideje prototipa na temelju postava spomenutih muzeja. Također, mlade osobe imati će priliku upoznati lokalne obrtnike i poduzetnike s kojima će surađivati u izradi svojih prototipova te tako ostvariti i potencijalnu poslovnu suradnju u budućnosti.