Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Predavanje „Oznake na reversima novca siscijske kovnice kovanih od 320. godine do zatvaranja iste“

U četvrtak, 30. studenoga 2017. u Gradskom muzeju Sisak održalo se posljednje u nizu predavanja u sklopu ciklusa predavanja „Rimska carska kovnica u Sisciji 1755 godina kasnije“ .

Predavanje pod nazivom „Oznake na reversima novca siscijske kovnice kovanih od 320. godine do zatvaranja iste“ održao je Zdenko Burkowsky, viši kustos Gradskog muzeja Sisak.

U ovom predavanju riječ je bila o neuobičajenim oznakama na reversima novca siscijske kovnice. Naime, do 320. uz oznaku kovnice SIS bile su samo oznake oficina (radionica) A , B, Γ, Δ, ε , H (eta). Već od 320. imamo uz to oznaku polukrug s ∙,  ⃰ , dva polukruga jedan u drugom, kombinaciju ∙ ispred oznake oficine a ⃰  na kraju. Kod zlatnog i srebrnog novca nije bilo toliko različitih oznaka, ali kod brončanog je bilo puno različitih. Dok se za neke pretpostavlja da su označavale broj emisija tog novca, za većinu još uvijek nisu jasna njihova značenja. Isto tako u polju gdje je slikovni motiv pojavljuju se velika  slova ili simboli poput kristograma, palme, monograma,  ⃰ , ∙ , i to u kombinacijama. Najviše je takvih vrlo različitih kombinacija i u polju slikovnog motiva reversa i u odsječku, ispod crte uz oznaku kovnice za vladavine:  Valentinijana I, Valensa i Gracijana od 364. do 383. Tada je ta različitost dosegla vrhunac, a  nakon 383. dolazi do vidnog smanjenja, jer  u to vrijeme pred skori neslužbeni prestanak rada kovnice rade intenzivno samo tri oficine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print