Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Predstavljen Katalog numizmatike Gradskog muzeja Sisak, svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji

Ove godine Gradski muzej Sisak obilježava 1755 godina od osnutka rimske carske kovnice u Sisciji. Naime 262. godine car Galijen je u Sisciji, današnjem Sisku, osnovao carsku kovnicu novca koja je sljedećih 160 godina kovala zlatni, srebrni i brončani novac koji je bio u upotrebi u cijelom Rimskom Carstvu, ali i van Carstva što potvrđuju pronalasci novca s oznakom siscijske kovnice u Skandinaviji i Indiji.

Kako bi obilježili ovu značajnu obljetnicu Gradski muzej Sisak organizirao je niz aktivnosti koje uključuju promociju Kataloga numizmatike Gradskog muzeja Sisak, svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji autora Zdenka Burkowskog, te niz predavanja pod naslovom „Rimska carska kovnica u Sisciji – 1755 godina kasnije“ koje će održati nekoliko eminentnih numizmatičkih stručnjaka.

Katalogom numizmatike Gradskog muzeja Sisak, svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji obrađen je i predstavljen izbor novca kovan u ovoj carskoj kovnici, od polovice 3. do kraja 4. stoljeća, uz istovremeno predstavljanje poznatih i manje poznatih činjenica o rimskim carevima.

Ciklus predavanja Rimska carska kovnica u Sisciji 1755 godina kasnijezapočinje 9. studenoga 2017. predavanjem pod nazivom „Utjecaj siscijske kovnice na cirkulaciju rimskog novca“ Miroslava Nađa iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print