Volonterski kamp 2017.

Volonterski kamp Gradskog muzeja Sisak je projekt Pedagoškog odjela Gradskog muzeja Sisak koji se organizira od 2008. godine. Uključujući ovogodišnji, održano je 8 kampova, a teme kampova su se mijenjale, ovisno o interesu istraživanja kustosa Muzeja uključenih u provođenje kampa. Ciljevi kampa su popisivanje baštinske ostavštine na širem području grada Siska, upoznavanje sudionika s bogatom baštinskom ostavštinom ovog područja te stjecanje radnog iskustva koje će sudionicima kampa (studentima raznih studijskih grupa: povijest, povijest umjetnosti, arheologija, etnologija i kulturna antropologija) koristiti za povezivanje stečenog teorijskog i praktičnog rada na terenu. Ovaj projekt je prepoznat od strane muzejske zajednice te je Gradski muzej Sisak za njega primio nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji provedeni pedagoško – edukacijski projekt u 2015. godini.

Kao i prethodnih godina, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu i Rijeci te Odjelom za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupili smo studente koji će sudjelovati na kampu. Zahvaljujemo se doktorima znanosti Marijeti Rajković Iveta i Sanji Lončar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju), Danku Dujmoviću s Filozofskog fakulteta u Rijeci (Odsjek za povijest umjetnosti) te Hrvoju Kekezu s Hrvatskog katoličkog sveučilišta (Odjel za povijest) što su predstavili naš kamp studentima.

Ovogodišnji kamp je okupio 12 studenata koji su od 17. do 26. srpnja sudjelovali u ovom programu.

Sara Fabijanić, Novska, Antička arheologija/Antropologija FFZG

Iva Vidović, Sisak, Povijest umjetnosti/Antropologija FFZG

Mirela Škrljac, Petrinja,  Povijest HKS

Žana Marija Podgorelec, Čakovec, Povijest HKS

Bruno Raguž, Sisak, Povijest/Povijest umjetnosti FFRI

Sanja Tepšić, Gornja Stupnica, Dvor, Povijest umjetnosti/Etnologija i kulturna antropologija FFZG

Robert Iveković-Mistrača, Zagreb, Povijest HKS

Kristina Deskar, Zagreb, Povijest/Anglistika FFZG

Anđela Tenšek, Zadar, Povijest umjetnosti/arheologija FFZG

Katarina Lukec, Ivanska, Etnologija i kulturna antropologija/kroatistika FFZG

Ivan Podnar, Skrad, Povijest/Povijest umjetnosti FFRI

Josip Smernić, Topolovac, Povijest HKS

Uz voditelja projekta Marijana Bogatića, višeg muzejskog pedagoga Pedagoškog odjela, kustosi uključeni u Volonterski kamp su Katica Mrgić, viša kustosica Etnografskog odjela i Ivica Valent, viši kustos Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Sisak. Na ovogodišnjem kampu nastavili smo s popisivanjem i obrađivanjem baštinske ostavštine (spomenička, fortifikacijska, tradicijska drvena arhitektura, tradicijska i vatrogasna baština) na širem sisačkom području. Istraživanjem smo prošli 1190 kilometara, obišli dio sela Pokuplja, Posavine, Pounja, Banovine, Odranskog polja, Lonjskog polja, Zbirku Sajko u Novskoj i OPG Bistrički u Osekovu, a na usponima do utvrde Gvozdansko i Zrin pridružio nam se i dr.sc. Hrvoj Kekez koji je studentima predstavio nove rezultate istraživanja.

Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Sisak, a pomogli su u organizaciji i sponzorirali Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Klub mladih Skwhat, Mlin i pekare Sisak, Promes Cvanciger i Carlsberg Hrvatska.

  • DSC_0063
  • DSC_0070
  • DSC_0072
  • DSC_0075
  • DSC_0079
  • DSC_0082