Izložba "Siscia u vrijeme kovnice novca"

Mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak

Vrijeme održavanja: 19. travnja do 22. kolovoza 2011.

Autor izložbe i kataloga: Zdenko Burkowskay, viši kustos Gradskog muzeja Sisak

 

Tema: Povijest Siska u vrijeme postojanja sisačke kovnice novca, od 3. do 5. stoljeća.

Izlošci: Na izložbi je predstavljeno 149 predmeta iz zbirki Gradskog muzeja Sisak. Većinom je to numizmatički materijal, ali i ostali pokretni materijal iz razdoblja postojanja sisačke kovnice.

 

Za vrijeme samostalnog vladanja cara Galijena, rimska je džavna uprava 262. godine uz pomoć kovničara iz kovnice Roma (Rim), u gradu – koloniji Sisciji, otvorila kovnicu novca. Blizina rudnika zlata i srebra u Iliriku (danas Bosna i Hercegovina) bili su presudni da se upravo u Sisciji utemelji carska kovnica novca. U početku su se kovali isključivo Galijenovi antoninijani za potrebe što brže isplate vojske smještene na dunavskom limesu. Kasnije su se kovali: zlatnici (aureus  i solidus), srebrnjaci (argenteus, silikva i polusilikva) i brončani (numus – folis, centenional, AE2, AE3, AE4).

Na izložbi je bio prikazan dio bogatog fundusa antičkih nalaza s područja Siska iz razdoblja od osnutka kovnice 262. godine do V. stoljeća kada je kovnica privremeno zatvorena. Uz numizmatički materijal, predstavljen je i ostali pokretni materijal iz toga razdoblja kao što su keramički predmeti, nakit, uljanice i drugi manji predmeti.

Izložba je popraćena katalogom u kojem se opisuje rimska Siscija u vrijeme kasne antike, njena povijest, izgled, institucije te osnutak kovnice, njen rad i proizvedeni novac.

  • 679a
  • 679r
  • DSC_5768_
  • DSC_5780
  • DSC_5782