Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

3. Dani industrijske baštine grada Siska

Treću godinu za redom u Sisku se održavala manifestacija pod nazivom „ 3. Dani industrijske baštine grada Siska“. Cilj manifestacije je prezentacija i revitalizacija iznimno vrijedne industrijske baštine grada koja je obilježila povijest grada Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjeg vremena. Programom se obilježava i Europska godina industrijske i tehničke baštine.

Bogat program ovogodišnje manifestacije pokazatelj je bogatstva industrijske baštine grada koja se kvalitetnom politikom korištenja može pretvoriti u pravi kulturni brend, a Godina industrijske baštine na europskoj razini pokazatelj je kako takav tip baštine izuzetno bitan u promišljanju zajedničkog europskog identiteta.

14-16. rujna │ SPark– međunarodna konferencija o očuvanju parkova skulptura na otvorenom

Manifestacija će započeti međunarodnim interdisciplinarnim skupom SPark: Conservation of Sculpture Parks. Skup se održava od 14. do 16. rujna u Sisku, a zajednički ga organiziraju Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju-restauraciju), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Institut za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu. Podršku u organiziranju Konferencije pružaju Gradski muzej Sisak, Gradska galerija Striegl, Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture RH i Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija je vezana uz projekt zaštite i očuvanja Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika “Željezara Sisak” u kojemu Odsjek za konzervaciju-restauraciju splitske Akademije sudjeluje od 2012. godine, a koji za Sisak ima veliko značenje. U Sisku se, naime, nalazi jedinstven park skulptura koji čini trideset osam skulptura na otvorenom što su ih, između 1971. i 1990. godine, izradili istaknuti umjetnici – sudionici Kolonije likovnih umjetnika „Željezara Sisak“ . Park skulptura nastalih u sklopu Željezarine likovne kolonije predstavlja važan dio sisačke industrijske baštine pa se konferencijom obilježava i Europska godina industrijske i tehničke baštine.

Skup SPark: Conservation of Sculpture Parks okupit će ugledne stručnjake iz cijeloga svijeta koji će, udruživši svoje znanje i iskustvo, ponuditi rješenja i odrediti smjernice za čuvanje, zaštitu i  restauriranje zbirki skulptura na otvorenom, uključujući sisački Park skulptura.

14. rujna–3. listopada│ Izložba „Put kulture željeza Siska i Banovine“

Otvorenje izložbe 14. rujna u 19 sati u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak.

Organizator: Gradski muzej Sisak i Konzervatorski odjel u Sisku

Autori: skupina autora

Izložbom Put kulture željeza prezentira se bogato nasljeđe korištenja i prerade željeza na ovim prostorima. Područje Zrinske gore, Trgovske gore na prostoru Hrvatske i Majdanske planine na prostoru Bosne i Hercegovine bogato je nalazište ruda, osobito željezne rude. Blizina rijeka Save, Une, Sane i Japre omogućila je transport rude i proizvoda. Upravo ta činjenica utjecala je na kontinuitet korištenja tog resursa od prapovijesti do današnjih dana. O tome najbolje svjedoče brojni arheološki ostaci od prapovijesti do srednjega vijeka, kao i novovjekovni primjeri industrijske baštine vezane uz ovaj resurs.

Osim značajnih nalaza s područja Siska, prezentiraju se i druga nalazišta vezana uz ovaj resurs: kovačnice, talionice u Velikoj Vranovini u Topuskom, kompleks visokih peći u Bešlincu na području Dvora i drugo. S obzirom da je prerada željeza bila važna gospodarska grana sve do suvremenog doba bit će prezentirana i djelatnost Metalurškog kombinata Željezare Sisak i njegova uloga u razvoju grada i njegove okolice.

17. rujna–3. listopada │ Izložba: „Nacrti iz modernog Karlovca. Ostavština građevinske  tvrtke Nikole Marića“

Otvorenje izložbe 17. rujna 2015. u 19 sati u Holandskoj kući, Rimska 10, Sisak.

Organizator: Gradski muzej Sisak

Autor: Igor Čulig, Gradski muzej Karlovac

Građevinar Nikola Marić porijeklom je iz Kostajničkog Majura. U Petrinji završava nižu gimnaziju, a godine 1915. maturira na Realnoj gimnaziji u Karlovcu. Studij na Tehničkoj visokoj školi u Pragu započeo je 1915, a kao sudionik Prvog svjetskog rata godine 1917. nalazi se u Galiciji. Diplomirao je 1921. Obveznu državnu službu od 1922. do 1924. provodi u Hrvatskoj Kostajnici. Položivši stručni državni ispit, osniva svoje prvo građevinsko poduzeće. Godine 1986. kada je prodana obiteljska kuća vodećega karlovačkoga graditelja međuratnog razdoblja, Nikole Marića, na tavanu je nađena zaostala poslovnu građa koja je, posredstvom tadašnjega Gradskog ureda za urbanizam, poklonjena Gradskom muzeju Karlovac. Izložbom se predstavljaju  projekti koje potpisuju vodeći graditelji modernističkog Karlovca i njegovi suradnici. Projekte se može razvrstati kao stambene, javne, industrijske, i kratkoće izraza radi, infrastrukturne (primijenjena geodezija, hidrogradnja, energetski objekti…).

19. rujna │ I. sisački festival piva povodom 160. godišnjice sisačke pivovare

  • Obilazak „Ruta sisačkih pivovara“, 10 – 12 sati, Stara pivovara, Obala ruđera Boškovića 2, Sisak.

Organizator: Gradski muzej Sisak

Ruta počinje od Stare pivovare, Obala Ruđera Boškovića 2 (danas stambeno poslovni objekt), a završava kod Nove pivovare (danas Klizalište Zibel), Gundulićeva bb, Sisak.

Ruta sisačkih pivovara nastoji prezentirati tradiciju proizvodnje piva u gradu Sisku od 1855. godine. Tada je u grad stigao Čeh Novak koji je pokrenuo proizvodnju u zgradi koja postoji do današnjeg vremena i koja predstavlja najstariji industrijski pogon u gradu. Ta je pivovara kroz povijest mijenjala vlasnike da bi krajem 19. stoljeća došla u vlasništvo bogate sisačko-zagrebačke obitelji Alexander koja je bila i vlasnik Zagrebačke pivovare. Navedena obitelj odlučili je modernizirati proizvodnju te 1912. godine osnivaju novu pivovaru na području grada na djelu grada pod nazivom Zibel. Danas su od te pivovare očuvani podrumi koji svojom monumentalnošću ocrtavaju mogućnosti i snagu nekadašnje tvornice.

  • Sisački festival piva, od 17 sati, Ulica S. i A. Radića, Sisak.

U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati ih i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festival se organizira povodom obilježavanja 160. godišnjice od početka rada prve sisačke pivovare i početka proizvodnje sisačkog piva.

Sudjeluju: Zmajska pivovara, Varionica, Nova Runda, ABA 5th element, Bosnjak, Visibaba, Air Craft Brewery, Holdem brewery i Medvedgrad pivovara.

  • Koncert Belfast Food-a, od 21,30 sati, Ulica S. i A. Radića, Sisak.

U večernjem programu nastupit će glazbena skupina Belfast Food. Ulaz je slobodan za sve građane.

23. rujna │ Predavanje „Željeznički kolodvor Sisak“

Predavanje će se održati u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak, s početkom u 19 sati.

Predavači: Neda Staklarević i Tamara Štefanac, Tehnički muzej Zagreb – Željeznički muzej Zagreb

Organizator: Gradski muzej Sisak

Tehnički muzej u Zagrebu pripremio je tijekom 2014. godine izložbu i monografiju Željeznički kolodvori u Hrvatskoj. U sklopu istraživanja dvadeset najznačajnijih željezničkih kolodvora u Hrvatskoj u pet regionalnih područja, obrađen je i Željeznički kolodvor u Sisku. Autorice projekta će apostrofirati posebno Željeznički kolodvor u Sisku koji je zajedno sa Zapadnim kolodvorom u Zagrebu najstariji hrvatski željeznički kolodvor. Kompleks kolodvorskih zgrada ocrtava njegovu važnost kroz povijest, od 1862. godine kada je i otvoren do današnjeg vremena.

25. rujna │ Izložba „Industrijska baština grada Siska“

Otvorenje izložbe 25. rujna u 12 sati u Fotogaleriji „Siscia Obscura“, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2, Sisak.

Organizator:  Gradski  muzej Sisak i Fotogalerija Siscia Obscura

Izložbom će se prezentirati fotografije četiri poznatih hrvatskih fotografa koji su nekoliko tjedana boravili u Sisku i fotografirali prostore industrijske baštine od riječne luke, starog parnog mlina Mije Popovića, pogona rafinerije Shell, Željezničkog kolodvora u Sisku, Tvornice Segestica 1919. d. o. o.  itd. Vizualna komponenta prezentacije je izuzetno bitna, stoga će pogled na taj segment od strane četiri hrvatskih fotografa predstavljati viđenje industrijske baštine ljudi koji nisu iz grada već tu gostuju. Mogućnost korištenja njihova pogleda na grad može dati korisne informacije u budućem promišljanju prezentacije industrijske baštine grada. Sudjeluju Stanko Abadžić, Damir Matijević, Janko Belaj i Miroslav Arbutina – Arbe.

26. rujna │ Razgledavanje Brodocentar Sisak d.o.o.

Razgledavanje Brodocentar Sisak d.o.o, 10 – 12 sati, Galdovačka 4, Sisak.

Organizator: Gradski muzej Sisak i Brodocentar d. o. o.

Brodocentar Sisak d.o.o. jedino je riječno brodogradilište u Hrvatskoj, a nastavlja tradiciju još iz početka 19. stoljeća. Primarna djelatnost Brodocentra Sisak d.o.o. je izgradnja, remont i održavanje svih vrsta plovnih objekata, od motornih brodova, teglenica i skela do pontona i lučkih pristana.

Trenutno se ovdje obnavlja brod Biokovo, najpoznatiji brod sisačke riječne flote koji će nakon restauracije biti postavljen na rijeci Kupi u centru grada i služiti kao međunarodno pristanište.

28. rujna │ Predavanje „Projekt Darwin – Eko sustav vojarne Niel, Bordeaux“

Predavanje će se održati u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak, s početkom u 19 sati.

Predavač: Jean – Pierre Brossard

Organizator: Gradski muzej Sisak

Jean – Pierre Brossard konzultant je koji radio na nizu razvojnih projekata, pogotovo na području kulture. Njegova temeljna ideja je da kulturni i umjetnički projekti imaju socijalnu dimenziju. Svoju ideju inkorporirao je u projekt Darwin ecosystem u sklopu vojarne Niel u Bordeaux-u gdje je danas koordinator projekta „The Origin of Spaces“ kojemu je cilj prikupljanje dobre prakse u „dijeljenju prostora“, odnosno formiranju zajedničkih radnih prostora koji služi za transferiranje specifičnih znanja. Projekt je 2013. godine dobio nacionalnu Nagradu za arhitekturu i umjetničke prakse usmjerene prema zajednici (civicarchitecture) u Francuskoj. Čak četiri godine radio je s hrvatskim organizacijama u Zagrebu, Puli i drugim gradovima na polju kulture, socijalnog rada i urbanog vrtlarstva. Njegovo je predavanje iznimno interesantno za upoznavanje mogućnosti korištenja zapuštenih industrijskih objekata u svrhu razvoja i formiranja novih radnih prostora.

1. listopada │ Predavanje „Virtualni muzej karlovačke industrije“

Predavanje će se održati u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak, s početkom u 19 sati.

Predavač: Igor Čulig, Gradski muzej Karlovac

Organizator: Gradski muzej Sisak

Virtualni muzej karlovačke industrije izdanak je Gradskog muzeja Karlovac, muzejske ustanove osnovane 1904. godine. Virtualni muzej je osnovan 2014. godine kako bi u virtualnoj sferi prevladao fizička ograničenja u prikupljanju i prezentaciji artefakata te dokumentiranju proizvodnih procesa i prostora, kao i u pozicioniranju čitavih spomeničkih kompleksa u društveno-povijesni kontekst te na kulturno-turističku kartu. U središtu pažnje su karlovački proizvodi i sredstva za proizvodnju koja su bila u karlovačkoj uporabi. Veze nastale s drugim gradovima i sredinama, nastale kroz poslovne odnose, nadopunjuju pojam karlovačke provenijencije.

2. listopada │ Prezentacija „Radovi diplomanata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu“

Prezentacija će se održati u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak, s početkom u 19 sati.

Organizator: Gradski muzej Sisak

Prezentacijom će biti obuhvaćeno šest studenata arhitekture (pet studenata je iz Siska) koji su diplomirali na temu prenamjene i iskorištavanja, industrijske i arheološke baštine:

Sven Sorić – Transformacija industrijskog pejsaža Željezare Sisak  / Ana Grgurač – Kazalište na lokaciji zagrebačkog Paromlina / Aleksandar Matijašević – Dječji dom Sisak / Dino Mišković – Arheološki muzej i interpretacijski centar Siscija / Ivona Krnjaić  – Poduzetnički inkubator – prenamjena bivšeg žitnog magazina u Sisku.

Iva Madjanović – „Obrtnička-tehnološka stanica Silos Sisak“

3. listopada │Razgledavanje Mlin i pekara d.o.o. Sisak / Mlin Popović

Razgledavanje  Mlin i pekara d. o. o/Mlin Popović, 10 – 12 sati, Kralja Zvonimira 24, Sisak.

Organizator: Gradski muzej Sisak i Mlin i pekare d. o. o.

Mlin i pekara d. o. o. Sisak danas je jedna od najpropulzivnijih sisačkih poduzeća koji svojim proizvodima opskrbljuje grad Sisak i njegovu okolicu. Tradicija proizvodnje tvornice vezana je uz početak rada parnog mlina građevinskog poduzetnika Mije Popovića od 20-ih godina 20. stoljeća. Godine 1923. kupio je od gradske općine zemljište s velikim kanalom, kojeg je kanalizirao i zatrpao, te počeo izgrađivati svoje tvornice. Najprije je podigao strojnu bravariju i stolariju, te parnu pilanu. Nakon toga je izgradio paromlin koji je nosio naziv „Odra“, a 1932. godine podigao je i tvornicu parketa. Godine 1927. kupio je parnu ciglanu Vilka Becka čime je osigurao vlastitu proizvodnju građevinskog materijala. Danas je od toga kompleksa ostao samo dio mlina koji se nalazi u sklopu Mlina i pekare d.o.o. Sisak.

14-30. rujna  Izložba „Josip Diminić – Skulpture i crteži“

Izložba se može pogledati u Gradskoj galeriji Striegl ,Rimska ulica 11, Sisak (utorak, četvrtak 10 -19 sati, srijeda, petak i subota 9 – 13 sati)

Organizator: Gradska galerija Striegl

Ova izložba je prva u nizu ciklusa izložbi umjetnika koji su sudjelovali u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1971-1990. godine kojima će Gradska galerija Striegl nastojati u narednim godinama revalorizirati i iznova kontekstualizirati i predstaviti stvaralaštvo umjetnika čiji su radovi sastavni dio Parka skulptura Sisak, ali i samim time sastavni dio likovnog i kulturnog identiteta grada Siska. Ovim ciklusom cilj je uspostaviti i značenjsku i sadržajnu vezu s kontinuitetom umjetničkog stvaralaštva u Sisku koji je vezan uz djelovanje Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak, ali s kritičkim naglaskom na sadašnje i zatečeno stanje. Veza Josipa Diminića sa Siskom počinje njegovim sudjelovanjem u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1979. godine. Te godine je on u sklopu Kolonije realizirao dvije skulpture u metalu u suradnji s radnicima tadašnje Željezare pod nazivima Objekt I i Objekt II. Obje skulpture su sastavni dio Parka skulptura Sisak te je Objekt II tijekom 2014. godine i prva restaurirana skulptura tijekom III. konzervatorsko-restauratorske radionice u sklopu projekta Tvornica baštine Željezara Sisak u organizaciji Gradske galerije Striegl i Konzervatorskog odjela u Sisku. Izložba će kroz formu presjeka rada predstaviti Diminićeve skulpture i crteže nastale u periodu od 1970. do 1995. godine.

14 – 30. rujna │ Digitalna projekcija Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak       

Projekcija se može pogledati u Gradskoj galeriji Striegl, Rimska ulica 11, Sisak, 0-24 sati.

Organizator: Gradska galerija Striegl

Projekcijom „Park skulptura Željezara Sisak“ prezentirat će se skulpture u sklopu Parka skulptura te će se javnost upoznati o svim aktivnostima provedenim u sklopu zaštite, restauracije, konzervacije te interpretativnih i umjetničkih projekata vezanih uz Park skulptura. Projekcija će biti vidljiva u periodu od 0-24 sata i neće ovisiti o radnom vremenu galerijskog prostora.

14. rujna – 2. listopada Radionica: Dobra industrija II

Radionice će se održavati u Gradskom muzeju Sisak,Ulica Kralja Tomislava 10, Sisak.

Organizator: Gradski muzej Sisak

Voditelj: Marijan Bogatić, viši muzejski pedagog

Cilj radionice je predstavljanje bogate industrijske baštine grada Siska na kreativan i zanimljiv način prilagođen mlađim dobnim  skupinama. Radionica je nastala u sklopu Dana industrijske baštine grada Siska 2014. godine i okupila je polaznike sisačkih dječjih vrtića. Upravo je najmlađa populacija grada ciljana skupina kojoj teži navedena radionica. Radionica će se održavati tijekom održavanja navedene manifestacije, a nakon toga će radovi biti predstavljeni na izložbi, te popraćeni katalogom.

Organizatori: Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturne baštine, Gradski muzej Sisak i Gradska galerija Striegl

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak

Partneri: Foto klub „Siscia Obscura“ Sisak, Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za konzervaciju – restauraciju, Športsko rekreacijski centar Sisak, Mlin i pekare d.o.o. Sisak, Brodocentar Sisak d.o.o.

Dokumenti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print