Gradski muzej Sisak i Tehnička škola Sisak zajedno za ba...

Sisak, 25. ožujka 2014. – Danas je u Gradskom muzeju Sisak predstavljena suradnja Muzeja i Tehničke škole Sisak u sklopu projekta Compile New Competencies and Implement them to Teaching (Sastavi nove kompetencije i primjeni ih u podučavanju)  koji za cilj ima  podizanje kompetencija nastavnika i učenika u sektorima  informatičke tehnologije i obrade metala pomoću CNC strojeva. Poveznica Muzeja i Tehničke škole leži u dijelu projekta gdje se iz sektora CNC obrade metala izrađuje suvenir  -  replika ranokršćanske svjetiljke koja je pronađena u Sisku, a datira iz 5. stoljeća.

„Gradski muzej Sisak ponosan je što sudjeluje u ovom međunarodnom projektu budući da promiče razvoj novih znanja i kompetencija uz fokus na baštinu Grada Siska što je uostalom i jedna od temeljnih uloga naše institucije. Tehnička škola Sisak vrlo uspješno provodi ovaj hvalevrijedan projekt koji već ima brojne rezultate iza sebe te mi je posebno drago da je za konkretan proizvod odabran baš predmet iz stalnog postava našeg Muzeja,“ rekao je Ravnatelj Gradskog muzeja Sisak mr. sc. Vlatko Čakširan.

Koordinator CNC&IT projekta, dipl.inž. strojarstva Mario Kus istaknuo je kako su u sklopu Projekta već postignuti brojni rezultati, poput web stranice projekta http://cncit.eu/en/, e-learning materijala vezanih za projektiranje web stranica na različitim platformama te CADCAM programiranje CNC strojeva. Što se tiče same replike ranokršćanske svjetiljke, inž. Kus je izjavio: „Do sada smo zajedničkim radom uspjeli dobiti vjeran trodimenzionalni model svjetiljke ispisan na 3D pisaču. Također, tijekom ovih dana u Gradskom muzeju Sisak izvršene su  dodatne komparacije ispisanog modela svjetiljke s originalnom svjetiljkom te će se na temelju ispravljene tehničke dokumentacije pristupiti projektiranju tehnološkog procesa obrade.“

Inače, Tehničkoj školi Sisak, kao nosiocu i koordinatoru Projekta, partneri  su tvrtke i srednje strukovne škole iz Poljske, Slovenije, Turske, Španjolske i Hrvatske. Projekt je svečano otvoren  u listopadu prošle godine u Sisku  i trajat će do listopada 2015. godine.