Izložba "Transparentna ljepota"

Izložba "Transparenta ljepota" organizirana je povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. U ovom, iznimno velikom projektu sudjeluju gotovo svi hrvatski muzeji, a glavni organizatori su Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej Mimara i Muzej za umjetnost i obrt, gdje su predmeti bili izloženi. Cilj izložbe bio je predstaviti ljepotu stakla i različite vrste staklenih predmeta koji se čuvaju u zbirkama hrvatskih muzeja. Posjetitelji su s jednom ulaznicom mogli ući u sva tri muzeja i time obuhvatiti staklenu produkciju od pretpovijesti do današnjih dana. Razdoblja od 2. tisućljeća pr. Kr. do 14. st. bila su predstavljena u Arheološkom muzeju, od 15. do 19. st. u Muzeju za umjetnost i obrt , a suvremena umjetnost u Muzeju Mimara.


U Arheološkom muzeju u Zagrebu posjetitelji su mogli vidjeti 180 predmeta iz čak šesnaest muzeja iz različitih dijelova Hrvatske, između ostalih i Gradskog muzeja Sisak, i to kroz četiri kronološke cjeline. U prvoj od njih bili su predmeti iz starog vijeka, u drugoj oni iz vremena antike, u trećoj oni iz srednjeg vijeka, i u posljednjoj predmeti islamske umjetnosti. Sami predmeti većinom potječu s prostora Hrvatske, ali ima i onih koji su u naše muzeje na različite načine stigli iz Italije, Srbije, pa čak i Grčke, Egipta i Sirije. Između ostalog, posjetitelji su mogli vidjeti najstariji stakleni predmet iz Hrvatske, stakleni nakit, različite vrste posuda, vrčeva, boca, čaša i urni, te pehare i mošejske svjetiljke.

Izvor: Arheološki muzej Zagreb

http://www.amz.hr/naslovnica/virtualna-setnja/povremene-izlozbe/2013/transparentna-ljepota-%E2%80%93-staklo-iz-hrvatskih-muzeja.aspx

  • transparentna_ljepota
  • transparentna_ljepota_amz