Edukativna radionica u Virovitici

U srijedu, 22. studenoga 2012. muzejski pedagog Marijan Bogatić održao je dvije edukativno-kreativne radionice u Gradskom muzeju Virovitica.

Radionice su održane u sklopu predstavljanja arheoloških izložbi „Siscia u vrijeme kovnice novca“ i „Kuhanje i blagovanje u rimskoj Sisciji“ s kojima Gradski muzej Sisak gostuje u virovitičkom muzeju.

Na radionicama su sudjelovali učenici O.Š. Vladimira Nazora, O.Š. Ivane Brlić Mažuranić i učenici Strukovne škole.

Prva radionica je bila namijenjena osnovnoškolcima koji su nakon uvodnog upoznavanja sisačke povijesti naučili nešto više o numizmatici i rimskim novčićima koji su kovani u kovnici Siscia. Praktični dio radionice sastojao se od izrade aversa ili reversa vlastitog novčića upotrebom specijalizirane aluminijske folije iz likovne mape, olovke i crnog tuša.

Druga radionica, održana za srednjoškolce, obuhvaćala je kratko uvodno predavanje o povijesti grada Siska, od nastanka prvih naselja u Sisku pa sve do 20. stoljeća. Za njih je muzejski pedagog priredio povijesnu vremensku liniju sa odabranim godinama, događajima, vladarima i carstvima, a koje su obrađene u povijesnim udžbenicima za prve razrede srednjih škola. Praktični dio radionice sastojao se od zadatka točnog precrtavanja vremenske linije kroz timski rad i suradnju, a sve u zadanom vremenskom okviru. Učenici su bili podijeljeni u četiri grupe te su svoje četiri vremenske linije ponijeli sa sobom u školu koje će nadalje koristiti u nastavi i učionici.

  • DSC_0013
  • DSC_0021
  • DSC_0035
  • DSC_0050
  • DSC_0053