Suradnja s Gradskim muzejom Virovitica

Gradski muzej Sisak ostvario je suradnju s Gradskim muzejom Virovitica u sklopu koje su u virovitičkom muzeju postavljene izložbe "Siscia u vrijeme kovnice novca" i "Kuhanje i blagovanje u rimskoj Sisciji".

Izložba "Siscia u vrijeme kovnice novca" prikazuje dio bogatog fundusa antičkih nalaza s područja Siska iz razdoblja od osnutka kovnice 262. godine do V. stoljeća kada je kovnica privremeno zatvorena. Uz numizmatički materijal, predstavljen je i ostali pokretni materijal iz toga razdoblja kao što su keramički predmeti, nakit, uljanice i drugi manji predmeti.

Izložba "Kuhanje i blagovanje u rimskoj Sisciji" prikazuje način pripremanja hrane i prehrambene običaje u rimskoj Sisciji. U sklopu izložbe rekonstruirana je kuhinja opremljena originalnim predmetima iz zbirki Gradskog muzeja Sisak te triklinij, prostor za blagovanje. Izloženi predmeti obuhvaćaju posuđe izrađeno od keramike, stakla i metala te druge predmete korištene pri pripremanju i konzumaciji hrane.

Otvorenje navedenih izložbi u Gradskom muzeju Virovitica vrijedan je primjer suradnje dvaju muzeja za koju vjerujemo kako će se i dalje nastaviti.