17. muzejsko-edukativna akcija "Voda"

Gradski muzej Sisak u suradnji sa Sekcijom za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva organizirao je muzejsko-edukativnu akciju pod nazivom ''Voda''. Akcija se održavala uoči Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja te je u sklopu nje osmišljen raznovrstan program.

Kada je u pitanju voda, grad Sisak bi imao štošto o njoj reći. Sisak je grad koji je nastao na tri rijeke, koje su njegovi stanovnici koristili za raznorazne potrebe, na kojima se razvio i opstao do danas. Kako su je naši preci koristili u prošlosti, kako su njima plovili, koliko su očuvane naše rijeke, što nam voda znači danas, ali i što mi značimo ili možemo značiti za nju pitanja su na koja je ova Akcija pokušala odgovoriti.

U sklopu programa osmišljene su razne aktivnosti koje će se provoditi do Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja.

Tako smo za sisačke osnovne škole pripremili likovni natječaj na temu „Što sve plovi rijekama?“. Tema je dosta široka, no preporuka je da se obrati pažnja na ekološke probleme i zagađenja koja ponekad nastaju neodgovornim bacanjem raznovrsnog otpada u naše rijeke. Tehnika crtanja nije zadana, već je ostavljena na izbor učiteljima likovne kulture kako se ne bi remetio njihov plan i program rada. Natječaj je završio skupnom izložbom na internet stranici Gradskog muzeja Sisak.

Drugi dio Akcije, namijenjen učenicima nižih razreda, je besplatna radionica izrađivanja ''sisačkih šiklji'' od papira. Radionice su se održavale u osnovnim školama grada Siska, a vodiio ih je Marijan Bogatić, muzejski pedagog Gradskog muzeja Sisak.  Cilj ovih radionica bio je okupiti što više sisačkih šiklji koje su učenici, koji su ih izrađivali, u četvrtak 17. svibnja 2012. u 18,00 sati pustili istodobno u rijeku Kupu.

Treći dio Akcije uključivao je predavanja za sve generacije građana i to prema sljedećem rasporedu:

- 26. travnja: arheološko predavanje ''Što se sve kretalo po rijekama u antici, načini plovidbe'',

- 3. svibnja: etnološko predavanje ''Život uz vodu'',

- 10. svibnja: povijesno predavanje ''Žitni put, razvoj Siska u 18. i 19. stoljeću'',

- 18. svibnja: okrugli stol ''Voda u budućnosti ''.

Sva predavanja održana su u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, 44 000 Sisak s početkom u 19,00 sati.