Izložba "Zlatno tele"

Zlatno tele II

Mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak

Vrijeme održavanja: 30. listopada 2009. do 14. siječnja 2010.

Autor izložbe: Lazo Čučković, viši kustos Arheološke zbirke Gradskog muzeja Karlovac

Suorganizatori: Gradski muzej Karlovac, Muzej Moslavine, Arheološki muzej Zagreb

 

Tema: Izložba glinenih idola pronađenih, najvećim dijelom, na prapovijesnom lokalitetu Turska Kosa kraj Topuskog.

Izlošci: Glineni idoli i ostala građa vezana uz idolopoklonstvo i druge kultne radnje.

 

Izložba prikazuje bogatu zbirku glinenih idola Gradskog muzeja Karlovac, upotpunjenu predmetima Gradskog muzeja Sisak, Muzeja moslavine iz Kutine i Arheološkog muzeja Zagreb. Najveći dio izloženih glinenih idola, u obliku ljudskih i životinjskih figurica, pronađen je na prapovijesnom lokalitetu turska Kosa kraj Topuskog, na ilirskom svetištu najvećem u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ostali, manji dio, pronađen je na raznim lokalitetima Sisačko – moslavačke županije. Izložbom je prezentirana građa koja omogućava sagledavanje pojava vezanih uz idolopoklonstvo i druge kultne radnje. Suvremena muzeologija sve više usmjerava pažnju ka stavljanju predmeta u određeni vremenski i prostorni kontekst, stoga je na izložbi predstavljena i obimna građa o okolnostima nalaza. Koncepcija postava teži prikazu borbe svjetla i tame kao osnovnog religijskog i filozofskog svjetonazora naših predaka. Zato je i otvorenje izložbe upriličeno uoči 31. listopada, na dan kada prema staroj europskoj tradiciji pobjeđuju sile mraka i započinje zimska polovica godine.

Otvorenje je upriličeno u dvorištu Muzeja ispunjenom izdubljenim bundevama u kojima su gorile svijeće, te su zajedno s krijesom stvorile prigodni ambijent. Etnologinja Gradskog muzeja Sisak, Katica Mrgić, pritom je kratkim uvodom napravila poveznicu između izložbe i sadašnjosti, odnosno blagdana Svih svetih i Noći Vještica.

Prilikom zatvaranja izložbe održano je predavanje Laze Čučkovića, arheologa Gradskog muzeja Karlovac, koji je govorio o idolopoklonstvu u ovom dijelu Europe.