Izložba "Vojni Sisak/Militar Sissek

Mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak

Vrijeme održavanja: 11. veljače do 10. ožujka 2009.

Autor izložbe i kataloga: Vlatko Čakširan, kustos Gradskog muzeja Sisak.

Sudjelovanje: dr. sc. Ivica Golec, znanstveni savjetnik hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, doc. dr. sc. Mirela Slukan Altić, viši znanstveni suradnik za područje povijesnih znanosti na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

 

Tema: Povijest vojnog dijela grada Siska od kraja 18. stoljeća do  njegova ujedinjena s Civilnim Siskom 1874. godine.

Izlošci: Predmeti i druga arhivska građa iz zbirki Gradskog muzeja Sisak.

 

Izložba je posvećena povijesti Vojnog Siska, naselja koje se nalazilo na desnoj obali Kupe i koje je bilo centar riječne trgovine, politički centar hrvatske oporbe i mjesto okupljanja hrvatskih gospodarstvenika.

Do 11. veljače 1874. godine grad Sisak bio je podjeljen na Civilni i Vojni Sisak, tj. imao je dva uređenja te je rijeka Kupa predstavljala granicu između njih. Vojni Sisak osnovan je oko 1785. godine, imao je bogat društveni život te je uz civilni dio činio značajno povezanu cjelinu. U Vojnom Sisku osnovano je pjevačko društvo "Danica", kao prvo takvo društvo u oba dijela grada, zatim je osnovana prva banka koja je odigrala važnu ulogu u okupljanju hrvatskog kapitala, bio je centar hrvatske oporbene djelatnosti 1869. – 1871. kada se pripadnici Narodne stranke sukobljavaju s tadašnjim hrvatskim banom Levinom Rauchom, u tom razdoblju izlaze i prve novine u povijesti grada – "Zatočnik" i još mnogo toga. Zbog svega navedenog, Vojni Sisak predstavljao je određeni specifikum prostora srednje Europe.

Izložba je postavljena prigodom 135 godina ujedinjenja Civilnog i Vojnog Siska te je popraćena katalogom.

  • Copy_of_DSC_7317
  • DSC_7315
  • DSC_7320
  • DSC_7333
  • DSC_8218