Izložba "Zaboravljena ljepota"

Mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak

Vrijeme održavanja: 16. listopada 2010.  do 15. veljače 2011.

Autor: Damir Šimić

 

Tema: Aktovi u tehnici ugljena na papiru inspirirani antičkom mitologijom i arheološkim predmetima iz razdoblja antičke Siscije koji se čuvaju u zbirkama Gradskog muzeja Sisak.

Izlošci: Aktovi u tehnici ugljena na papiru (12).

 

Zaboravljena ljepota je međunarodni izdavačko - izložbeni projekt Damira Šimića, jednog od malobrojnih slikara mlađe generacije koji, unatoč izazovima suvremenih medija, ostaje vjeran tradiciji, klasičnom slikarstvu, te tradicionalnim materijalima i tehnikama. Diplomirao je na prestižnoj likovnoj akademiji Angel Art Academy u Firenci. Na stvaranje ciklusa „Zaboravljena ljepota“ Damira su potaknula božanstva rimske mitologije.

Izložbom je predstavljeno 12 Šimićevih radova u tehnici ugljena na papiru, inspiriranih rimskom mitologijom. Šimić je ovim radovima nastojao ostvariti povijesnu poveznicu između života nekadašnje rimske Siscije i života današnjih stanovnika Siska, povezujući mitološke elemente s trenutkom sadašnje, živuće ljepote. Izložbu je predstavila Višnja Slavica Gabu, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka.

U sklopu otvorenja izložbe, predstavljena je i istoimena monografija u čijem su predstavljanju sudjelovali Virginia Piombo, ravnateljica Talijanskog Instituta za Kulturu u Zagrebu, Benedetto Annigoni, sin Pietra Annigonija, Damirova praučitelja te Jadranka Neralić, viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest u Zagrebu

  • imi_naslovna
  • Picture_010
  • Picture_032
  • Picture_047
  • Picture_083
  • Picture_107