Izložba "Kuhanje i blagovanje u rimskoj Sisciji"

Kuhanje i blagovanje u rimskoj Sisciji

Mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak

Vrijeme održavanja: 25. siječnja do 20. svibnja 2007.

Autor izložbe i kataloga: Tea Tomaš, kustosica Gradskog muzeja Sisak.

 

Tema: Prehrambene navike u rimskoj Sisciji.

Izlošci: Izloženi predmeti (76) obuhvaćaju posuđe izrađeno od keramike, stakla i metala te druge predmete korištene pri pripremanju i konzumaciji hrane.

 

Izložbom je predstavljen način pripremanja hrane i prehrambeni običaji u rimskoj Sisciji. Rekonstruirana je kuhinja opremljena originalnim predmetima iz zbirki Gradskog muzeja Sisak te triklinij, prostor za blagovanje. Izloženi predmeti obuhvatili su posuđe izrađeno od keramike, stakla i metala te druge predmete korištene pri pripremanju i konzumaciji hrane.

U doba Rimske republike, dio kuće nazvan atrij bio je centar obiteljskog života: tu se nalazilo ognjište i objedovalo se. Također se jelo i u tablinumu, velikoj sobi otvorenoj prema atriju. Kasnije je postalo uobičajeno objedovati opružen na vrsti kreveta (grčki kline, rimski lectus), pa je tako prostorija u kojoj se objedovalo nazvana triklinijum. Sastoja se od tri kreveta raspoređena u obliku potkove oko okruglog ili četvrtastog stola. Na krevetu su gosti ležali oslonjeni na lijevu ruku, a desnom su uzimali hranu. Gozbama su prisustvovali glava ovjenčanih vijencima od cvijeća, a raspored uzvanika u trikliniju ovisio je o njihovom statusu i odnosu s domaćinom.

  • Prikazi_hrane_i_posuda_na_rimskim_freskama
  • Slika_1
  • Slika_2
  • Slika_3
  • Slika_4