Izložba "Stjepan Radić i hrvatski seljački pokret ...

Mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak

Vrijeme održavanja: lipanj - listopad 2005.

Autori izložbe i kataloga: Ivica Valent, Katica Mrgić, Vlatko Čakširan, Ana Zorko.

 

Tema:  Život i rad Stjepana Radića te društveno i političko okruženje  u kojem je živio i djelovao.

Izlošci: Dokumenti, fotografije, rekonstrukcija seoskih i građanskih kuća u razdoblju između 19. i 20. stoljeća sa svojom opremom  i drugi predmeti.

 

Izložbom je obilježena obljetnica rođenja (11. lipnja 1871.) velikog hrvatskog političara i tribuna Stjepana Radića, rođenog u Posavini, u Trebarjevu kod Siska. Taj dan se obilježava i kao dan Sisačko – moslavačke županije. U sklopu izložbe prikazan je dio prizora iz života njegovog rodnog sela Trebarjeva Desnog, pa tako izložba započinje prikazom posavskog kraja, originalnih starinskih predmeta iz posavskih sela i rekonstrukcijom unutrašnjosti seoske kuće u kakvoj se Stjepan Radić rodio i proveo djetinjstvo. Prikazano je i političko djelovanje Stjepana Radića i povjerenika seljačke stranke te je u tu svrhu rekonstruiran i interijer kuće povjerenika seljačke stranke u kojoj su se održavali sastanci. Rekonstruirana je i popraćena fotografijama i Slavenska knjižara koju je Stjepan Radić sa svojom suprugom Marijom otvorio u Zagrebu, kao i unutrašnjost stana Radićevih u Zagrebu. Dio izložbe govorio je i o atentatu na Stjepana Radića u beogradskoj skupštini, a izložena je bila i njegova originalna posmrtna maska. Postav izložbe bio je popraćen i mnoštvom fotografija, dokumenata, publikacija i drugih predmeta koji su svjedoci tadašnjeg vremena.

U sklopu izložbe održana su dva predavanja: Hrvatsko proljeće u Sisku 1971. godine i Proslava stote obljetnice rođenja Stjepana Radića.

Uz izložbu tiskan je i vodič kroz izložbu.

  • 03
  • 27
  • 33
  • 36
  • 43
  • 44