Izložba "Staro novo"

Mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak

Vrijeme održavanja: 1. ožujka do 1. svibnja 2004.

Autorica izložbe: Manda Horvat

 

Tema: Spoj starog i novog u hrvatskom narodnom graditeljstvu.

Izlošci: Fotografije velikih formata.

 

Tema izložbe "Staro novo" je spoj starog i novog u hrvatskom narodnom graditeljstvu, a prvi puta je predstavljena povodom obilježavanja Dana europske baštine u Galeriji Klovićevi dvori, 25. rujna 2002. godine u Zagrebu.

Socioekonomske i demografske promjene u hrvatskom selu posljednjih desetljeća razlog su ozbiljnih promišljanja o budućnosti i opstanku sela. Na ruralni prostor Hrvatske otpada gotovo 93% ukupnog kopnenog teritorija, a krajem 20. stoljeća on je bio toliko eksploatiran urbanizacijom, da su sela, krajolici i njihovi stanovnici izgubili svoj autentični izgled i kvalitetu. Ovaj problem deruralizacije nije zahvatio samo našu zemlju, već i cijelu Europu. Stoga se javlja pitanje kako taj prostor sačuvati kroz razvoj, ali i kroz očuvanje razvijati.

Autorica izložbe Manda Horvat nastojala je predstaviti dobre hrvatske primjere uklapanja staroga narodnog graditeljstva u novi kontekst, čime su im određeni novi sadržaji koji ujedno potvrđuju njihovu atraktivnost i funkcionalnost. Popratni katalog izložbe sadržava autoričine tekstove o rasprostranjenosti i raznolikosti hrvatskoga narodnog graditeljstva, njegovim regionalnim obilježjima, građevnim materijalima i drugim obilježjima. Kataloški dio donosi brojne ilustracije u boji kojima su predstavljeni konkretni primjeri prema regijama (Slavonija i Baranja, Posavina, Pokuplje, Turopolje, Zagorje, Podravina, Lika, Gorski kotar, Dalmacija, Kvarner, Istra).

  • P3171099
  • P3171103
  • P3171125
  • P3171144
  • P3181150