Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

„Dječji svijet? Plastične igračke iz kolekcije Politeo“

U srijedu 18. travnja 2018. u 19 sati u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, održalo se otvorenje izložbe „Dječji svijet? Plastične igračke iz kolekcije Politeo“.

Djetinjstvo je oblikovano nizom elemenata, a jedan od važnijih svakako su igračke. One predstavljaju dio odrastanja, prilagođavanja okolini, imaju neupitnu didaktičku vrijednost, ali su i odraz komercijalizacije društva, pogotovo od druge polovice 20. stoljeća. Igračke su, u raznim povijesnim razdobljima, predstavljale sinonim za odrastanje i isto tako sinonim za napredak tehnologije proizvodnje. Novo vrijeme donosilo je nove igračke, nove i naprednije tehnologije i materijale od kojih su napravljene. Igračke su, vremenom postajale sve kvalitetnije, otpornije, dugovječnije, a odražavale su i vrijeme u kojem su nastajale.

One pripadaju i svijetu odraslih koji nastoje kroz igračke očuvati vlastite uspomene i prenijeti ih drugim generacijama. Igračke simboliziraju sjećanja, a nerijetko i nostalgiju. Ujedno predstavljaju i predmet kolekcionarske žudnje. Upravo je Zbirka igračaka kolekcionara Tonija Politea pokazatelj pasionirane skupljačke strasti koja je igračkama priskrbila puno veću dimenziju od osobnih iskustava ili sjećanja. Politeo je naglasak stavio na estetsku vrijednost igračke, na njihovu rijetkost i posebnost, ali i bezvremenost. Politeo je poznati kolekcionar koji je svoju galeriju otvorio još 1976. godine kao prvu privatnu galeriju u socijalističkoj Jugoslaviji. Pojedine je predmete prikupljao na sajmovima, buvljacima, putem oglasa te u izravnom kontaktu s bivšim radnicima raznih tvornica. Na taj je način spasio vrijedne elemente djetinjstva koji su bili zajednički generacijama ljudi, dao im novu vrijednost i sačuvao ih za nove generacije. 

U Gradskom muzeju Sisak bit će prezentirane igračke koje su proizvedene u nekadašnjim hrvatskim tvornicama igračaka „Biserka“ iz Zagreba, „25. maj“ iz Labina, „Jugoplastika“ iz Splita i „Uzor“ iz Zagreba. Ujedno će biti prezentirani i likovi Zagrebačke škole crtanog filma poput Profesora Baltazara i Šegrta Hlapića. Kronološki, igračke pokrivaju razdoblje od 30-ih do 80-ih godina 20. stoljeća. Posebno su interesantne igračke tvornice „Biserka“ s Disneyevim likovima koji su bili jedinstven proizvod u tadašnjem socijalističkom svijetu, budući je jedino ta tvornica imala licencu za njihovu proizvodnju. “Biserka” je autorska prava za Disneyjeve igračke i lopte s Disneyjevim likovima dobila 1962. godine. Za nju je Walt Disney osobno napravio nekoliko varijanti svojih likova koje su se isključivo proizvodile u toj tvornici. Te su igračke bile predmet žudnje generacije djece na prostoru nekadašnje države, od 1960-ih do 1980-godina.

„Biserkine“ igračke su zbog svoje kvalitete, atraktivnosti i unikatnosti, s obzirom da se svaka bojala ručno, od samog početka proizvodnje bile izuzetno popularne i tražene. Oblikujući svijet mašte generacija djece u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata, Disneyevi junaci su postali dio popularne kulture koja je i danas prisutna u digitalnom svijetu koji postepeno zamjenjuje igračke kao materijalizaciju djetinjstva. Danas internet i televizija dovode u pitanje sudbinu igračaka i njihov utjecaj na razvoj djeteta. Komercijalizacija djetinjstva koja je proistekla iz masovnih medija nakon Drugog svjetskog rata iz temelja je transformirala industriju igračaka koja je morala udovoljiti konzumerizmom indoktrinirane želje djece. 

Kao kontrast igračkama proizvedenim u Hrvatskoj bit će prezentirane i igračke iz drugih dijelova svijeta kako bi se mogla usporediti kvaliteta i dizajn, a samim tim i pozicija djece koja su se igrala tim igračkama u raznim zemljama svijeta.

Cilj ove izložbe je potaknuti na promišljanje djetinjstva kao izuzetno važne karike u životu svakog pojedinca, svih generacija. Njome se, ujedno, nastoji potaknuti očuvanje baštine djetinjstva kao trajne vrijednosti koja je obilježila generacije ljudi i, na kraju, ukazati na potrebu prikupljanja tih predmeta i njihove muzealizacije radi što kvalitetnijeg očuvanja, valorizacije i prezentacije.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print