Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Izložba „Vatrogasci u fotografiji“

U četvrtak 8. veljače 2018. u Gradskom muzeju Sisak otvorena je izložba „Vatrogasci u fotografiji“.

Kako bi se šira javnost detaljnije upoznala s vatrogasnom djelatnošću, Hrvatska vatrogasna zajednica u 2017. godini raspisala je natječaj za najbolju fotografiju. Na natječaj je prijavljeno nekoliko stotina fotografija iz cijele Hrvatske, a njegova svrha bila je prikupiti zanimljive i kvalitetne fotografije koje će se koristiti u promidžbene i edukativne svrhe.

Rezultat ove izložbe je 20 najboljih fotografija u čijem je izboru sudjelovao i poznati hrvatski fotograf Damir Hoyka. Među njima su se našle fotografije koje uključuju različite aspekte vatrogasnog zanimanja: gašenje požara otvorenog prostora, požara objekta, vježbe spašavanja s visine i dubine, kao i slike s vatrogasnih natjecanja.

Prošlogodišnja požarna sezona proglašena je jednom od najgorih, a pokazala je koliko je važno neprestano ulagati napor u edukaciju kako bi se slične katastrofe u budućnosti smanjile ili potpuno izbjegle. Vatrogasci naglašavaju kako je više od 80% svih požara prouzročeno ljudskom nepažnjom, stoga i ovom izložbom fotografija upozoravamo na posljedice neodgovornog ponašanja.

Ovim se fotografijama ujedno odaje počast vatrogascima koji svojom humanošću, hrabrošću i skromnošću oduševljavaju javnost. Sezona je uspješno završena bez ijednog izgubljenog ljudskog života, stoga slobodno možemo reći da je hrvatski vatrogasac zaštitni znak sigurnosti građana, ali i očuvanja prirodnih ljepota kojih u Hrvatskoj ne nedostaje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print