Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Prezentacija tradicijskih motiva i običaja „Zimski svagdan i blagdan“

Dana 7. prosinca, u Gradskom muzeju Sisak održana je prezentacija tradicijskih motiva i običaja „Zimski svagdan i blagdan“ Katice Mrgić, više kustosica etnologinje Gradskog muzeja Sisak, kao i promocija novog suvenira – božićne kuglice „Hrvatica“ autorice Jasminke Luketić Domitrović.

Narodna nošnja tradicijski je način odijevanja koji se kroz neko vrijeme koristio na našim prostorima, a s obzirom na raznolikost geografskih i kulturno povijesnih obilježja zajednica u kojima je ona nastajala stvaralo se veliko bogatstvo raznolikosti boja, materijala i ukrasa koji su predstavljali karakterističnosti određenoga područja. Nošnja se odijevala radnim danom i blagdanom, no svaka prigoda određivala je način ukrašavanja.

Zima je doba kada su ljudi shodno prilikama bili više u kući, a žene tkale, šivale i ukrašavale odjeću za sebe i svoje ukućane. Domaće istkano laneno platno činilo je osnovu za izradu odjeće, nošnje koja se pravila po dobro poznatom kroju. Ukrašavanje odjeće ovisilo je od uzrasta do prigode za koju se oblači. Ženska nošnja odlikuje se bojama i bogatstvom ukrasa. Bogatstvo ukrasa, materijal i način njihova izvođenja doista je raznolik pa ćemo pregled zastupljenosti motiva predstaviti kroz poveznicu prostora i zajednice. Tradicionalne nošnje predstavljaju neizostavan dio zavičajne baštine, one su nositelji kulturnog identiteta i tradicije svoga vremena, te ih je kao takve nužno očuvati i zaštititi. Kulturno umjetnička društva pokazuju se kao izvrsni čuvari baštine predstavljajući osobitosti tradicijskih motiva i običaja zajednice u kojoj djeluju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print